Hírlevél
Kérdése van?

SEGÍTHETEK?

Hívjon, vagy írjon üzenetet!

Fórián József

Fórián József

 

06 30 9281 378

info@komfortplus.hu

AJÁNDÉK klímavásárlás esetén!

Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Látogató számláló
0
2
9
8
2
3
5
Blog
2021.02.22 12:43

Otthonfelújítás - napelem

MINDENT A NAPELEMRŐL

 

   A megújuló energiaforrások közül a napenergia az egyik legnépszerűbb. Az elmúlt években duplájára nőtt a telepített rendszerek mérete, míg a háztartások korábban elsősorban a villanyfogyasztást fedezték napelemmel, ma már tudatosan sokkal nagyobb energiaigényre terveznek: a fűtést, klímát, sőt akár az autó töltését is megújuló energiából szeretnék kielégíteni.

Egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer egy átlagos, ötfős háztartás áramfogyasztásának nagyjából 23 ezer Ft-os költségét fedezi egy 100-120 m2-es ingatlannal számolva. A 8 kW-os a villanyszámla kiváltását és a fűtésköltség csökkentését jelentheti, míg egy 10 kW teljesítményű inverterrel szerelt rendszerrel a háztartás teljes áramfogyasztásának és elektromos fűtésének kiváltása megoldható. Az elektromos autóval rendelkező vásárlók jellemzően a 12 kW-os invertereket keresik, itt már nagy valószínűséggel a fűtést klímával, hőszivattyúval vagy villanybojlerrel váltják ki.

Minden napelemes rendszer két fő egységből áll, amelyek biztosítják az energia átalakítását és közvetítését. A Napból származó sugárzást a napelemek gyűjtik be, amely sugárzás magasabb energiaállapotba hozza az adott töltéshordozó részecskéket. Ezen töltéshordozó részecskék zártkörű elektromos áramlásával jön létre a villamos energia. A napelemek után a másik főegység az inverter, amely biztosítja a napelemek által szolgáltatott egyenáram váltóárammá való átalakítását.

Előállítás módja alapján megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos cellákat. Különbség főként a gyártási eljárásban van! A polikristályos a szórt fényt, a monokristályos pedig a direkt napsugárzást hasznosítja jobban!

Lényeges különbséget nem lehet kimutatni a 2 rendszer között, így jellemzően a gyártó, az ár, a beszerezhetőség és a tetőn való elhelyezhetőség alapján érdemes választani köztük!

A napelemeket az utóbbi évtizedben már 35-40 éves időtartamra tervezik, és többnyire olyan akár szélsőséges időjárást is jól tűrő anyagokból állnak, mint az akár jégesőnek is ellenálló, edzett üveg, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy az UV sugárzás álló solar-kábelek.

Emellett nem tartalmaznak kopó, forgó alkatrészeket, így a napelemes rendszerek elvárható minimum élettartama 25 év. A kiépített napelemes rendszerek élete során, általában egy inverter cserével/javítással kell kalkulálni. Többnyire csak 5 év garanciát vállalnak rájuk a gyártók. Megnyugtató azonban a tudat, hogy a jelenleg forgalomban levő napelem inverterek élettartama, a tapasztalatok alapján 10-15 év körül mozog, különösképp a magas minőséget képviselő gyártók inverterei.

A garanciát és minőséget tekintve a SolarEdge inveretert külön kiemelhetjük, hiszen erre a gyártó 12 év garanciát biztosít, amely akár 20- 25 évre is bővíthető, alacsony felár ellenében. Fontos, hogy a napelem rendszerünkben megbízható, jó minőségű, magas hatásfokú inverter működjön, mert rossz minőségű inverter sok bosszúsággal és plusz kiadással járhat, így ezen nem éri meg spórolni.

Cégünk is a prémium vonalat képviseli, a napelemes termékek piacán sokféle inverter található, mi a kivitelezéseink során a legmegbízhatóbb, legjobb minőségű invertereket használjuk, hogy az ön napelem rendszere további kiadások nélkül termeljen áramot a háztartása számára.

A Fronius invertereket megfelelő ár/értékarány és kiváló szervízháttér jellemzi. 5 év gyártói garancia külön díj ellenében kibővíthető 10, 15 vagy akár 20 évre is. A Fronius invertereket regisztrálni kell a Fronius weboldalán, csak akkor érvényes a gyártó által adott 5 év garancia. A Fronius invertereket Magyarországon mindegyik áramszolgáltató elfogadja hálózatra történő visszatápláló napelem rendszer telepítésekor. 

A SolarEdge rendszerek esetében nem jelent gondot a különböző tájolás, árnyékolás vagy az eltérő napelem modulok keveredése. A SolarEdge technológiának köszönhetően minden modulból a maximumot hozhatjuk ki.

Az inverterek mellett, a másik fontos főegység a napelem..

A Canadian Solar 15 éve világelsők között a napelem technikában.

A Canadian Solar egy globális kiterjedésű kanadai napelem gyártó cég. A 2001-ben Kanadában alapított globális energiaszolgáltató vállalkozás leányvállalataival 6 kontinens 20 országában van jelen.  Gyártói létesítményei Kanadában, Kínában és Vietnámban találhatóak. Napelem paneljeire 25 éves világgarancia vonatkozik. A Canadian Solar egy új korszakot nyitott a megújuló energia hasznosításban is.