Hírlevél
Kérdése van?

SEGÍTHETEK?

Hívjon, vagy írjon üzenetet!

Fórián József

Fórián József

 

06 30 9281 378

info@komfortplus.hu

AJÁNDÉK klímavásárlás esetén!

Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Látogató számláló
0
2
9
8
2
3
5
Blog
2021.03.12 14:42

Kapunyitókról mindent..

  Hogyan válasszam ki a megfelelő kapunyitót? Melyik a legjobb vagy éppen a legolcsóbb? Esetleg ár/érték arányban melyik a legjobb választás? Segítünk!!

Engedje, meg hogy röviden bemutassam a három típust:

Egyszárnyú kapunyitó

Viszonylag ritka megoldás az egyszárnyú szárnyaskapu, általában akkor érdemes ilyen kaput választani, ha nincs hely tolókapu megoldásra.

Segítség a méretekhez:

A fenti méreteket a kapun belül szükséges lemérni. A jobb vagy baloldali kapuknál ugyanezekre a méretekre van szükség.

  • A pont: A kapu forgáspontjának és a pillér szélének távolsága. Ez azért fontos, mert tudnom kell, milyen “mélyen” van bent a kapu.
  • B pont: A kapu forgáspontja és a pillér távolsága egymástól. (Általában nagyon kis érték.
  • C pont: A kaput tartó pillér szélessége.
  • D pont: A kapu pillérjétől lévő távolság a falig. Előfordul, hogy közvetlenül a pillér után kiskapu vagy rögtön a fal van. Kérem ezt jelezze a méret megadásánál!

Mire érdemes odafigyelni?

Egyszárnyú kapunyitókat mindig érdemes felülméretezni. Azaz ha az ajánlott kapuszélesség 275cm, akkor ne válasszuk ezt a 275cm kapunkra, inkább a nagyobb típust. A gyártói méretek általában nagyon kihegyezettek. Szemléletes példaként el szoktuk mesélni, hogy ez kb. olyan, mint amikor autópályán 4. sebességi fokozatban megyek 130 km/h-val, vagy felkapcsolok 5. fokozatba. Nagyjából ilyen a különbség kapunyitóknál is. Sokszor megér pár ezer forinttal több kezdő befektetést a rendszer, mint cserélni 5 évente a rendszert vagy a motort.

Ha mi vásárolnánk kapunyitót, ezt tennénk:

Egyszárnyas kapuknál szinte minden esetben van fizikai ütköző, aminek nekizár a kapu. Ha nincs, akkor mindenképpen érdemes csinálni azért,hogy hosszú életű legyen az automatika.

Kétszárnyú kapunyitó

Kétszárnyú kapunyitó szett két különálló szárnyból felépülő kapu automatizálásához. A kapunyitó szett 2 db automatikából, 1 db vezérlésből és vezérlés házból valamint rádióvevőből, távkapcsolóból és biztonsági csomagból épül fel. A biztonsági csomag tartalmazza az infrasorompót és a biztonsági villogó lámpát is.

Segítség a méretekhez

A fenti méreteket a kapun belül szükséges lemérni. Mindkét szárnynál ugyanezekre a méretekre lesz szükség.

A pont: A kapu forgáspontjának és a pillér szélének távolsága. Ez azért fontos, mert tudnom kell, milyen “mélyen” van bent a kapu.

B pont: A kapu forgáspontja és a pillér távolsága egymástól. (Általában nagyon kis érték.

C pont: A kaput tartó pillér szélessége.

D pont: A kapu pillérjétől lévő távolság a falig. Előfordul, hogy közvetlenül a pillér után kiskapu vagy rögtön a fal van. Kérem ezt jelezze a méret megadásánál!

Hogyan döntsem el, hogy mit érdemes megvásárolnom?

1.) Motorfeszültségek típusa

2.) Ajánlott kiegészítők

Menjünk sorba:

24V motorok döntő többsége nyomatékhatárolóval van ellátva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az infrasorompó védelem mellet a kapumotor “figyeli” mekkora erővel kell nyomnia a kaput ahhoz, hogy bezárjon. Ha ez az erő hirtelen megnő - akadályba ütköztem! Ekkor megáll és visszanyit. Ez egyben nagy előny, később nagy hátrány lehet. Minden kétséget kizáróan biztonságos. A legtöbb motorban szabályozható, mégis az a tapasztalat, hogy egy idő után minden kapu lógósodik, szorul, vagy egyszerűen csak leesik a nagy hó. Ilyenkor is megáll és visszanyitogat a kapu (mintha akadályt érzékelne), míg rendbe nem teszik azt mechanikusan. Amennyiben a kapu fedettsége (burkolása) nagyobb mint 50%, tehát bele tud kapaszkodni a kapuba a szél, úgy egyáltalán nem javasolt.

230V motorok egyelőre nem tudják a nyomatékszabályozást, éppen ezért megbízhatóan nyitják, zárják az adott kaput minden esetben. Fontos, hogy szereljük fel minimum 1 pár infrasorompóval a megfelelő védelem miatt.

Kiegészítők:

Távirányító - ma már szinte alap, hogy a fémházas, strapabíró készülékekkel adják a szetteket, melyek ugyanolyan távolról mennek mint a műanyag házasok.

Infrasorompó - fotocella pár, azaz egy adó és vevő. 230V motorokat enélkül soha ne szereljünk fel, életveszély!

Villogó - bár nem minden esetben szépek, de fontos lehet egyrészt baleset megelőzés miatt, másrészt kényelmes, mert este látom ha megy a kapum, azaz sikerült megnyomni a távirányítót. “Jobb helyeken” antennával kombinálva is hozzá lehet jutni

 

Toló-kapunyitó

Az alábbi méretekre lesz szüksége a pontos ajánlatkéréshez

Mire figyeljünk?

A tolókapu választás viszonylag egyszerű, ha a motorizálásról van szó. Az újabb kapuk jellemzően úszó vagy görgős típusok. Az úszókapuk egy csapágysoros tartón gurítanak egy C-szelvényt. Szerencsés esetben kézzel könnyen mozognak hosszú évekig, nem szorulnak. Görgős kapuknál már könnyebben előfordul, hogy nyitáskor/záráskor vagy az útja során valahol megszorul.

Éppen ezért általánosságban az alábbiakat javasoljuk:

  • Ha görgős a kapu, akkor csak 230V motorokat válasszunk
  • Ha úszókapunk van, akkor egyaránt lehet 24V és 230V (ha könnyen mozog a teljes úton

A legtöbb kapunyitó 0-8m közötti kapuszárnyat tud mozgatni. Alapesetben szinte mindig 4 fm fogasléc van a csomagokban, ezt könnyedén lehet bővíteni. Tolókapuknál fontos, hogy záráskor ha “bakra” zár a kapu, akkor könnyen “csússzon” rá, ne kelljen erőltetni a végénél sem.